30 min.
120 min.
150 min.
Jeśli przecięcie mięsa na jeden płat jest dużym wyzwaniem, możesz ponacinać schab zostawiając 1 cm od spodu i w każde nacięcie wkładać nadzienie.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 5 ząbków czosnku
- 2 szklanki posiekanych pieczarek
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C.
2Na dużej patelni roztopić masło i podsmażyć na średnim ogniu cebulę z 2 ząbkami czosnku i pieczarkami, aż zmiękną. Dodać śmietanę i podsmażać przez kolejne 2 minuty. Dodać sól i zioła. Przełożyć do miski.
3Na patelnię dodać trochę oleju i zrumienić mięso ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Przełożyć na deseczkę do krojenia.
4Kiedy mięso trochę przestygnie, zrobić nacięcie wzdłuż tak, aby po rozchyleniu mięsa powstał płat. Nie będzie leżał całkiem płasko. Rozprowadzić nadzienie w tej „kieszeni”, przykryć serem i ostrożnie zwinąć mięso w roladę. Ciasno związać nicią kuchenną. Im mocniej, tym lepiej.
53 ząbki czosnku pokroić na 20 plasterków. Zrobić małe nacięcia w mięsie i powtykać w nie czosnek. Oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1,5 godziny.
6Przed krojeniem odstawić na 15 minut, następnie zdjąć nić i kroić.
Porcja dla:
8 osób