Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Szybka i prosta zapiekanka warzywna. Można do niej użyć dowolnych warzyw, co kto ma akurat pod ręką.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

1W misce wymieszać jajka z mlekiem, parmezanem, pietruszką, solą i pieprzem. Odstawić.

2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

3Na żeliwnej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę. Dodać warzywa i smażyć przez kilka minut. Gdy będą już lekko podsmażone, przełożyć je do naczynia żaroodpornego (lub jeśli używamy patelni żeliwnej, można je zostawić w tej patelni), zalać masą jajeczną, postawić jeszcze na chwilę na ogniu, a następnie wstawić do piekarnika. Piec przez 7-10 minut, aż się zetnie.

Porcja dla:

4 osób