Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Szybka i prosta zapiekanka warzywna. Można do niej użyć dowolnych warzyw, co kto ma akurat pod ręką.
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
1W misce wymieszać jajka z mlekiem, parmezanem, pietruszką, solą i pieprzem. Odstawić.
2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
3Na żeliwnej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę. Dodać warzywa i smażyć przez kilka minut. Gdy będą już lekko podsmażone, przełożyć je do naczynia żaroodpornego (lub jeśli używamy patelni żeliwnej, można je zostawić w tej patelni), zalać masą jajeczną, postawić jeszcze na chwilę na ogniu, a następnie wstawić do piekarnika. Piec przez 7-10 minut, aż się zetnie.
Porcja dla:
4 osób