15 min.
15 min.
75 min.
Włoski chleb w formie placka piecze się z użyciem drożdży i oliwy z oliwek – to świetny dodatek do dań mięsnych i chrupkich sałat. Można go też podawać z serem, oliwą i czerwonym winem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
- 1 łyżeczka soli
- 42 g drożdży
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli (wg uznania)
Przygotowanie:
1Zmieszać mąkę z solą w misce. Rozpuścić drożdże w 300 ml letniej wody i wraz z 3 łyżkami oliwy wlać do mąki. Wyrobić mikserem. Ciasto powinno być lepkie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
2Kiedy ciasto wyrośnie, zagniatać je i uderzać energicznie przez około 10 minut na posypanym mąką blacie kuchennym, aż przestanie się kleić i stanie się elastyczne. Jeśli to konieczne, dodać podczas zagniatania nieco mąki, ale tylko tyle, żeby ciasto przestało się kleić.
3Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ciasto uformować w kulę, ułożyć na blasze i rozpłaszczyć rękami na placek grubości 2 cm i średnicy około 20 cm. Przykryć i odstawić na 30 minut, by wyrosło.
4Nagrzać piekarnik do 230°C. Zwilżonymi końcami palców wycisnąć głębokie otwory w wyrośniętym placku.
5Posmarować placek resztą oliwy. Posypać powierzchnię gruboziarnistą solą. Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku, aż powierzchnia stanie się złotobrązowa. Ułożyć na drucianej podstawce i studzić 15 minut, potem zawinąć w ściereczkę kuchenną, żeby skórka nie stwardniała. Podawać ciepły lub wystudzony.
Porcja dla:
1 osoby