Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Najlepiej użyć do tego przepisu niezbyt duże ogórki i ciasno układać je w słoikach przekładając przyprawami. Polecam!

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • gałązka świeżego kopru
  • liście i korzeń chrzanu
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek gorczycy
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1Ogórki umyć, odsączyć i ciasno układać w słoikach, przekładając przyprawami.

2Składniki na zalewę zagotować i zalać ogórki do 3 cm poniżej brzegów słoika.

3Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

3 osób