Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Najlepiej użyć do tego przepisu niezbyt duże ogórki i ciasno układać je w słoikach przekładając przyprawami. Polecam!
Składniki:
- 1 kg ogórków
- gałązka świeżego kopru
- liście i korzeń chrzanu
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek gorczycy
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1Ogórki umyć, odsączyć i ciasno układać w słoikach, przekładając przyprawami.
2Składniki na zalewę zagotować i zalać ogórki do 3 cm poniżej brzegów słoika.
3Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
3 osób