15 min.
20 min.
35 min.
Falafel to tradycyjne danie kuchni śródziemnomorskiej – małe kotleciki z cieciorki, smażone w głębokim tłuszczu. My dodamy do nich przyprawy oraz tartą marchewkę i upieczemy w piekarniku, żeby zawierały znacznie mniej tłuszczu.
Składniki:
- 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- duża szczypta pieprzu kajeńskiego
- duża szczypta kurkumy
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 średnia marchewka, drobno starta
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść cieciorkę w niewielkim naczyniu razem z oliwą na gładkie purée tłuczkiem do ziemniaków. Dodać kmin rzymski, pieprz kajeński, kurkumę, czosnek, sok z cytryny, marchewkę, kolendrę i czarny pieprz. Można także wszystkie składniki oprócz marchewki i kolendry zmiksować w malakserze, a następnie przełożyć do naczynia, dodać marchewkę oraz kolendrę i wymieszać.
2Z tak przygotowanej masy uformować 16 płaskich, okrągłych kotlecików o średnicy około 3 cm każdy. Ułożyć je na pokrytej papierem blasze. Piec 15-20 minut, aż się zrumienią i zrobią chrupiące z wierzchu. W połowie pieczenia przewrócić.
3Około 3 minut przed końcem pieczenia kotlecików włożyć chlebki pitta do piekarnika. Rozgrzane naciąć z jednego boku, aby powstały “kieszenie”.
4Napełnić chlebki do połowy porwanymi liśćmi sałaty i plastrami pomidora, następnie do każdego nałożyć po 4 kotleciki. Jogurt wymieszać z miętą, przyprawić do smaku czarnym pieprzem i tak przygotowanym sosem polać falafel. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób