Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Falafel to tradycyjne danie kuchni śródziemnomorskiej – małe kotleciki z cieciorki, smażone w głębokim tłuszczu. My dodamy do nich przyprawy oraz tartą marchewkę i upieczemy w piekarniku, żeby zawierały znacznie mniej tłuszczu.

Składniki:

  • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i wypłukanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • duża szczypta pieprzu kajeńskiego
  • duża szczypta kurkumy
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 średnia marchewka, drobno starta

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść cieciorkę w niewielkim naczyniu razem z oliwą na gładkie purée tłuczkiem do ziemniaków. Dodać kmin rzymski, pieprz kajeński, kurkumę, czosnek, sok z cytryny, marchewkę, kolendrę i czarny pieprz. Można także wszystkie składniki oprócz marchewki i kolendry zmiksować w malakserze, a następnie przełożyć do naczynia, dodać marchewkę oraz kolendrę i wymieszać.

2Z tak przygotowanej masy uformować 16 płaskich, okrągłych kotlecików o średnicy około 3 cm każdy. Ułożyć je na pokrytej papierem blasze. Piec 15-20 minut, aż się zrumienią i zrobią chrupiące z wierzchu. W połowie pieczenia przewrócić.

3Około 3 minut przed końcem pieczenia kotlecików włożyć chlebki pitta do piekarnika. Rozgrzane naciąć z jednego boku, aby powstały “kieszenie”.

4Napełnić chlebki do połowy porwanymi liśćmi sałaty i plastrami pomidora, następnie do każdego nałożyć po 4 kotleciki. Jogurt wymieszać z miętą, przyprawić do smaku czarnym pieprzem i tak przygotowanym sosem polać falafel. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób