Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
To prosty przepis na pożywny obiad, który można przyrządzić w ciągu tygodnia. W jej skład wchodzą zwykłe składniki, jak mielona wołowina, ryż i kapusta, ale jej smak jest niezwykły! Spróbujcie!
Składniki:
- 900 g mielonej wołowiny
- 1 szklanka (160 g) posiekanej cebuli
- 1 słoik (800 ml) sosu pomidorowego
- 1,5 kg kapusty, poszatkowanej
- 1 szklanka (200 g) surowego białego ryżu
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml bulionu wołowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2W dużej patelni, na dużym ogniu podsmażyć wołowinę na oleju. Odcedzić nadmiar tłuszczu.
3W dużej misce wymieszać cebulę z sosem pomidorowym, kapustą, ryżem i solą. Dodać mięso i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×30 cm i polać całość bulionem wołowym.
4Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, po czym wymieszać, przykryć i piec jeszcze przez 30 minut.
Porcja dla:
12 osób