Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
100 min.

To prosty przepis na pożywny obiad, który można przyrządzić w ciągu tygodnia. W jej skład wchodzą zwykłe składniki, jak mielona wołowina, ryż i kapusta, ale jej smak jest niezwykły! Spróbujcie!

Składniki:

  • 900 g mielonej wołowiny
  • 1 szklanka (160 g) posiekanej cebuli
  • 1 słoik (800 ml) sosu pomidorowego
  • 1,5 kg kapusty, poszatkowanej
  • 1 szklanka (200 g) surowego białego ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml bulionu wołowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2W dużej patelni, na dużym ogniu podsmażyć wołowinę na oleju. Odcedzić nadmiar tłuszczu.

3W dużej misce wymieszać cebulę z sosem pomidorowym, kapustą, ryżem i solą. Dodać mięso i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×30 cm i polać całość bulionem wołowym.

4Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, po czym wymieszać, przykryć i piec jeszcze przez 30 minut.

Porcja dla:

12 osób