Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszne, szybkie i tanie danie podawane na ciepło na obiad lub lunch. Skład można modyfikować według upodobania.

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu np. świderki, kokardki itp.
  • 200 g wędliny np. szynki, boczku
  • 200 g startego żółtego sera
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 jajko
  • 1 mały jogurt naturalny (180 g)
  • 1 pomidor
  • do smaku pieprz, oregano, bazylia itp.

Przygotowanie:

1Ugotowany w wodzie makaron odsączamy i połowę porcji układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Na makaron kładziemy (po połowie porcji) pokrojoną w paski wędlinę, starty żółty ser, pieczarki i przyprawy.

2Następnie dajemy drugą warstwę makaronu, wędliny i pieczarek. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z jogurtem. Polewamy tym zawartość naczynia żaroodpornego.

3Na wierzchu układamy warstwę sera żółtego i pokrojonych w plastry pomidorów.

4Całość dokładnie posypujemy przyprawami (wg uznania). Wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180 st. C) i zapiekamy przez 30-40 minut. Podajemy na gorąco, można polać keczupem.

Porcja dla:

4 osób