Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Jest to bardzo proste i szybkie danie, które przygotowuję, gdy mamy dużo gości lub potrzebuję szybko jakiś obiad. Każdy, kto jej spróbował, od razu ją polubił. Pokrusz grzankami, aby dodać jej więcej „chrupkości”.

Składniki:

  • 100 g makaronu kolanka
  • 300 ml kremu z pieczarek z puszki lub kartonika
  • 2 puszki (po 175 g) tuńczyka, odsączonego
  • 450 g startego sera typu cheddar
  • 60 g grzanek ziołowych

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.

2W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Dodać makaron i gotować przez 8 do 10 minut lub do momentu kiedy będzie al dente, odcedzić. Tymczasem w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 23×33 cm wymieszać zupę z tuńczykiem i połową sera.

3Dodać makaron i dobrze wymieszać całość. Na górę mieszaniny wyłożyć pozostały ser, a następnie grzanki. Przykryć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, lub do momentu gdy ser się roztopi. Podawać.

Porcja dla:

6 osób