15 min.
60 min.
75 min.
Fantastyczne i proste do wykonania risotto! Aromatyczne, z dodatkiem białego wina, podsmażonymi grzybami i cukinią. Nie można się oprzeć! Zobacz nasz przepis video z tym daniem.
Składniki:
- 1,6 litra bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g pieczarek portobello, drobno pokrojonych
- 150 g białych pieczarek, drobno pokrojonych
- 3 cukinie pokrojone w plasterki
- 50 g masła
Przygotowanie:
1W rondelku, na wolnym ogniu podgrzewać bulion.
2Na patelni, rozgrzać połowę oliwy i podsmażyć grzyby, aż odparuje z nich woda. Odstawić.
3Rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć cukinię, aż będzie miękka. Odstawić.
4Rozpuścić połowę masła i zeszklić szalotki.
5Dodać resztę masła, wsypać ryż i, mieszając, podsmażyć, aż będzie złocisty. Dolać białe wino i cały czas mieszać, aż wino się wchłonie.
6Dolewać po 200 ml bulionu drobiowego na raz i, cały czas mieszając, smażyć, aż się wchłonie. Czynność powtarzać, aż ryż będzie miękki.
7W międzyczasie, na oddzielnej patelni, podsmażyć boczek, a następnie dodać go do ryżu. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać ser, wymieszać.
8Na tłuszczu wytopionym z boczku, podgrzać pieczarki i cukinię, dodać do ryżu, wymieszać i podawać.
Porcja dla:
6 osób