Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Pyszny, lekki pudding z rodzynkami! Najlepiej smakuje podawany na ciepło. Aromatyczny, posypany gałką muszkatołową. Wspaniały na podwieczorek!
Składniki:
- 1 szklanka (180 g) białego ryżu, nieugotowanego
- 2 szklanki (500 ml) wody
- 3 jajka, roztrzepane
- 2 szklanki (500 ml) mleka
- 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
Przygotowanie:
1Ryż wsypać do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 stopni C.
3W dużej misce wymieszać ubite jajka z mlekiem, cukrem, ekstraktem migdałowym i solą. Dodać rodzynki i ryż. Masę wyłożyć do foremki.
4Pudding piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie go zamieszać i posypać gałką muszkatołową. Piec przez kolejne 30 minut, aż do momentu kiedy nóż wetknięty w środek wyjdzie suchy.
Porcja dla:
11 osób