Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
90 min.

Pyszny, lekki pudding z rodzynkami! Najlepiej smakuje podawany na ciepło. Aromatyczny, posypany gałką muszkatołową. Wspaniały na podwieczorek!

Składniki:

  • 1 szklanka (180 g) białego ryżu, nieugotowanego
  • 2 szklanki (500 ml) wody
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu

Przygotowanie:

1Ryż wsypać do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 stopni C.

3W dużej misce wymieszać ubite jajka z mlekiem, cukrem, ekstraktem migdałowym i solą. Dodać rodzynki i ryż. Masę wyłożyć do foremki.

4Pudding piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie go zamieszać i posypać gałką muszkatołową. Piec przez kolejne 30 minut, aż do momentu kiedy nóż wetknięty w środek wyjdzie suchy.

Porcja dla:

11 osób