Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
65 min.

Pyszny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków czy warzyw z poprzedniego obiadu. Wystarczy dodać puszkę tuńczyka i upiec na kruchym cieście.

Składniki:

  • 1 płat (250 g) gotowego ciasta kruchego
  • 70 g masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka czosnku, pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Ciastem wyłożyć dno foremki i piec przez 10 minut.

2Na patelni stopić masło i smażyć cebulę, aż zmięknie, na koniec dodać czosnek.

3Dodać mąkę, wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając, aż powstanie kremowy sos. Dodać warzywa i rybę, gotować, aż warzywa będą miękkie.

4Wyłożyć na ciasto i przykryć ziemniakami. Piec przez 20 minut, aż wierzch będzie rumiany.

Porcja dla:

4 osób