Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

To klasyczne danie brytyjskie polecamy szczególnie na chłodny dzień. Chuda mielona wołowina zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym. Najlepiej smakuje z groszkiem i sałatą.

Składniki:

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 duża marchewka, starta
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire

Przygotowanie:

1Rozgrzać mocno rondel o grubym dnie. Wrzucić mielone mięso i warzywa. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, by rozdrobnić grudki mięsa, 5 minut, aż składniki przyrumienią się ze wszystkich stron. Przecier pomidorowy wymieszać z sosem worcestershire, ziołami i bulionem. Poprószyć mięso i warzywa mąką.

2Wlać bulion do rondla z mięsem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

3Ziemniaki gotować przez 10 minut, aż zmiękną. Odlać, utłuc z ciepłym mlekiem i masłem. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury.

4Nałożyć farsz do naczynia żaroodpornego. Przykryć warstwą purée i spulchnić nieco widelcem. Wstawić do opiekacza, aby wierzch zapiekanki się przyrumienił.

Porcja dla:

4 osób