10 min.
30 min.
40 min.
To klasyczne danie brytyjskie polecamy szczególnie na chłodny dzień. Chuda mielona wołowina zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym. Najlepiej smakuje z groszkiem i sałatą.
Składniki:
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana
- 1 duża marchewka, starta
- 1 łodyga selera naciowego, posiekana
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
Przygotowanie:
1Rozgrzać mocno rondel o grubym dnie. Wrzucić mielone mięso i warzywa. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, by rozdrobnić grudki mięsa, 5 minut, aż składniki przyrumienią się ze wszystkich stron. Przecier pomidorowy wymieszać z sosem worcestershire, ziołami i bulionem. Poprószyć mięso i warzywa mąką.
2Wlać bulion do rondla z mięsem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
3Ziemniaki gotować przez 10 minut, aż zmiękną. Odlać, utłuc z ciepłym mlekiem i masłem. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury.
4Nałożyć farsz do naczynia żaroodpornego. Przykryć warstwą purée i spulchnić nieco widelcem. Wstawić do opiekacza, aby wierzch zapiekanki się przyrumienił.
Porcja dla:
4 osób