Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
To zdrowe i sycące danie obiadowe można uzupełnić pyszną sałatką. Boczek, pory, cebula, ziemniaki i jajko tworzą tu pyszny posiłek typu „wszystko w jednym” dla całej rodziny.
Składniki:
- 250 g chudego boczku
- 1 kg ziemniaków
- 2 pory, tylko białe części
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 jajka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C.
2Pokroić boczek w cienkie paski i włożyć je na patelnię. Smażyć, aż będzie chrupiący. Przekroić pory wzdłuż na pół, a następnie na cienkie półplasterki. Podsmażyć cebulę wraz z porami w tłuszczu z boczku i odstawić, aby ostygły.
3Ziemniaki zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać i wymieszać z ziemniakami, porami, boczkiem i cebulą. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
4Przełożyć mieszaninę do naczynia żaroodpornego i piec przez 1 godzinę, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
8 osób