Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

To zdrowe i sycące danie obiadowe można uzupełnić pyszną sałatką. Boczek, pory, cebula, ziemniaki i jajko tworzą tu pyszny posiłek typu „wszystko w jednym” dla całej rodziny.

Składniki:

  • 250 g chudego boczku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 pory, tylko białe części
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 jajka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C.

2Pokroić boczek w cienkie paski i włożyć je na patelnię. Smażyć, aż będzie chrupiący. Przekroić pory wzdłuż na pół, a następnie na cienkie półplasterki. Podsmażyć cebulę wraz z porami w tłuszczu z boczku i odstawić, aby ostygły.

3Ziemniaki zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać i wymieszać z ziemniakami, porami, boczkiem i cebulą. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

4Przełożyć mieszaninę do naczynia żaroodpornego i piec przez 1 godzinę, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

8 osób