Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
65 min.

To prosty, pożywny posiłek, doskonały na obiad w środku tygodnia. Piersi z kurczaka smaży się na patelni, a następnie podaje z warzywami duszonymi w kremowym, kokosowym sosie z odrobiną chilli i curry. Podawać z ryżem.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 duża marchew, pokrojona w plasterki
  • 75 g mrożonego groszku, rozmrożonego
  • 2 zielone cebulki (ze szczypiorkiem), posiekane
  • 1 papryczka jalapeno (albo inna papryczka chilli), posiekana, bez nasion

Przygotowanie:

1Filety z kurczaka natrzeć solą i pieprzem. W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać olej i smażyć piersi z kurczaka z każdej strony aż się lekko przyrumienią. Zdjąć z patelni i odstawić.

2To tej samej patelni włożyć cebulę, groszek, marchewkę, cebulkę ze szczypiorkiem, papryczkę chilli, imbir i czosnek i stale mieszając smażyć na dużym ogniu przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać mleczko kokosowe, bulion drobiowy, rodzynki, curry i sól i doprowadzić całość do wrzenia.

3Dodać kurczaka, zmniejszyć ognień i dusić przez 20-25 minut, aż kurczak się w środku ugotuje.

Porcja dla:

4 osób