Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszne danie na chłodne dni – zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem porów w sosie śmietanowo-jajecznym.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • 125 g śmietany
  • 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.

2Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.

3Pory oczyścić i pokroić w krążki. Wrzucić do garnka z ziemniakami i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.

4Cebulę pokroić w półplasterki. Śmietanę wymieszać z mlekiem, jajkami, solą i pieprzem.

5W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, pora, cebulę, zalać sosem śmietanowo-jajecznym, obłożyć wiórkami masła i ponownie ułożyć warstwy warzyw. Wierzch posypać serem.

6Piec przez 35 minut.

Porcja dla:

8 osób