Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Pyszne danie na chłodne dni – zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem porów w sosie śmietanowo-jajecznym.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 pory
- 2 cebule
- 125 g śmietany
- 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
2Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
3Pory oczyścić i pokroić w krążki. Wrzucić do garnka z ziemniakami i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.
4Cebulę pokroić w półplasterki. Śmietanę wymieszać z mlekiem, jajkami, solą i pieprzem.
5W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, pora, cebulę, zalać sosem śmietanowo-jajecznym, obłożyć wiórkami masła i ponownie ułożyć warstwy warzyw. Wierzch posypać serem.
6Piec przez 35 minut.
Porcja dla:
8 osób