Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Te pyzy przygotowuje się z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej i ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Nadziewane są mięsem mielonym i można je spokojnie podawać jako danie główne.

Składniki:

  • 100 g boczku
  • 1 por, drobno posiekany
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 250 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego lub samej wołowiny)
  • 3 kromki białego pieczywa pokrojonego w małą kostkę
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:

1Boczek pokroić w cienkie plastry. Włożyć je do dużej patelni i powoli smażyć aż będą chrupiące. W tej samej patelni zeszklić pora i cebulę i zesmażyć mięso.

2Dodać chleb i doprawić solą, pieprzem i papryką. Dobrze wymieszać i odstawić, aby ostygło.

3Ugotowane ziemniaki obrać i rozgnieść na puree lub przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i położyć na środku czystej ściereczki. Podnieść cztery rogi ściereczki i delikatnie ją skręcając, wycisnąć nadmiar wody z ziemniaków. Przełożyć je do dużej miski.

4Roztrzepać 2 jajka i wymieszać porządnie ze wszystkimi ziemniakami. Wmieszać mąkę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei – dodać więcej mąki, ale małymi porcjami, aż uzyska się odpowiednią konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Roztrzepać pozostałe 2 jajka i wmieszać do farszu.

5Zwilżyć dłonie (ja zawsze mam na stole miskę z zimną wodą) i podzielić ciasto oraz nadzienie na 8 równych części. Formować ładne, okrągłe kulki z ciasta, a do środka wkładać nadzienie. Nadzienie musi być dobrze przykryte ciastem. Gotowe kluski układać na mokrym talerzu, aby się nie kleiły.

6W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Delikatnie spychać kluski do wrzącej wody. Natychmiast zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Wyjąć kluski z wody łyżką cedzakową i odcedzić na durszlaku.

7Stopić masło w małym rondelku i podsmażyć w nim bułkę tartą. Skropić tym gorące kluski i podawać.

Porcja dla:

4 osób