Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Lekkie, puszyste ciasto francuskie wypełnione serem brie i gorącymi konfiturami owocowymi. Jeśli nie ma się ochoty na słodkie nadzienie, można zastąpić konfitury ziołowym serkiem topionym. Czas pieczenia w obu wersjach jest taki sam.

Składniki:

  • 1 krążek (225 g) sera brie
  • 3 łyżki konfitur morelowych
  • 500 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 białko

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem blachę do pieczenia.

2Przepołowić ser tak, by powstały dwa krążki. Na jednym z krążków rozsmarować konfitury (na przekrojonej stronie) i złożyć dwie połówki jak kanapkę. Zawinąć ser w cały arkusz ciasta i położyć na przygotowanej blasze zawiniętymi brzegami do dołu. Posmarować ciasto białkiem.

3Piec przez 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Porcja dla:

8 osób