Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Lekkie, puszyste ciasto francuskie wypełnione serem brie i gorącymi konfiturami owocowymi. Jeśli nie ma się ochoty na słodkie nadzienie, można zastąpić konfitury ziołowym serkiem topionym. Czas pieczenia w obu wersjach jest taki sam.
Składniki:
- 1 krążek (225 g) sera brie
- 3 łyżki konfitur morelowych
- 500 g gotowego ciasta francuskiego
- 1 białko
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem blachę do pieczenia.
2Przepołowić ser tak, by powstały dwa krążki. Na jednym z krążków rozsmarować konfitury (na przekrojonej stronie) i złożyć dwie połówki jak kanapkę. Zawinąć ser w cały arkusz ciasta i położyć na przygotowanej blasze zawiniętymi brzegami do dołu. Posmarować ciasto białkiem.
3Piec przez 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Porcja dla:
8 osób