Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, Marco Ghia, poleca.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g pulpy pomidorowej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku.
2Wlać pulpę pomidorową, przyprawić i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Na koniec wyjąć czosnek i dodać świeżej bazylii. Pozostawić na minimalnym ogniu aby sos nie ostygł.
3Pane carasau podzielić na mniejsze kawałki, po 3-4 listki na osobę. Przygotować 4 talerzyki. W garnku z ciepłym rosołem zanurzyć kawałek pane carasau, położyć na talerzu, następnie posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć listki chleba z sosem warstwami, jak w lasagne.
4Przed podaniem posypać startym serem pecorino i na wierzchu położyć jajko w koszulce.
Porcja dla:
4 osób