Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, Marco Ghia, poleca.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g pulpy pomidorowej
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

1Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku.

2Wlać pulpę pomidorową, przyprawić i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Na koniec wyjąć czosnek i dodać świeżej bazylii. Pozostawić na minimalnym ogniu aby sos nie ostygł.

3Pane carasau podzielić na mniejsze kawałki, po 3-4 listki na osobę. Przygotować 4 talerzyki. W garnku z ciepłym rosołem zanurzyć kawałek pane carasau, położyć na talerzu, następnie posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć listki chleba z sosem warstwami, jak w lasagne.

4Przed podaniem posypać startym serem pecorino i na wierzchu położyć jajko w koszulce.

Porcja dla:

4 osób