Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
145 min.
145 min.
Zawijane, nadziewane tortille na zimno, pokrojone w mini-kanapki to doskonała przekąska na każdą imprezę. Ziołowo-serowy, warzywno-szynkowy przysmak!
Składniki:
- 6 tortilli pszennych (o średnicy ok. 25 cm)
- 220 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 12 plasterków szynki
- 125 g świeżej bazylii
- 60 g suszonych na słońcu pomidorów
- 12 wypłukanych liści sałaty
Przygotowanie:
1Posmarować lekko każdą tortillę serkiem. Położyć dwa plastry szynki na środku każdej tortilli. Ułożyć warstwę świeżej bazylii, a następnie warstwę pomidorów. Nie nakładać składników zbyt blisko krawędzi tortilli. Ułożyć na całości liście sałaty.
2Zawinąć tortille ciasno w rulony. W każdą tortillę wbić w równej odległości 4 wykałaczki w miejsca dobrze wypełnione nadzieniem. Umieścić rulony na talerzu, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
3Przed podaniem przekroić każdy rulon na cztery równe części.
Porcja dla:
24 osób