Czas przygotowania:
25 min.
Całkowity czas:
145 min.

Zawijane, nadziewane tortille na zimno, pokrojone w mini-kanapki to doskonała przekąska na każdą imprezę. Ziołowo-serowy, warzywno-szynkowy przysmak!

Składniki:

  • 6 tortilli pszennych (o średnicy ok. 25 cm)
  • 220 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 12 plasterków szynki
  • 125 g świeżej bazylii
  • 60 g suszonych na słońcu pomidorów
  • 12 wypłukanych liści sałaty

Przygotowanie:

1Posmarować lekko każdą tortillę serkiem. Położyć dwa plastry szynki na środku każdej tortilli. Ułożyć warstwę świeżej bazylii, a następnie warstwę pomidorów. Nie nakładać składników zbyt blisko krawędzi tortilli. Ułożyć na całości liście sałaty.

2Zawinąć tortille ciasno w rulony. W każdą tortillę wbić w równej odległości 4 wykałaczki w miejsca dobrze wypełnione nadzieniem. Umieścić rulony na talerzu, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.

3Przed podaniem przekroić każdy rulon na cztery równe części.

Porcja dla:

24 osób