Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

To fantastyczny sos, który świetnie pasuje do pieczonego kurczaka lub indyka. Dobrze też komponuje się z dziczyzną. Można go też przyrządzić ze świeżych jagód.

Składniki:

  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 goździki
  • 285 g miodu (lub do smaku)
  • 300 g cukru
  • 300 g ciemnobrązowego cukru
  • 300 ml wody
  • 700 g świeżej żurawiny
  • 1 szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki wymieszać w rondelku. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez 1 godzinę, aż sos zgęstnieje. Wyjąć goździki i podawać na ciepło, z drobiem lub dziczyzną.

Porcja dla:

12 osób