Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
To fantastyczny sos, który świetnie pasuje do pieczonego kurczaka lub indyka. Dobrze też komponuje się z dziczyzną. Można go też przyrządzić ze świeżych jagód.
Składniki:
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 2 goździki
- 285 g miodu (lub do smaku)
- 300 g cukru
- 300 g ciemnobrązowego cukru
- 300 ml wody
- 700 g świeżej żurawiny
- 1 szczypta mielonego cynamonu
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki wymieszać w rondelku. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez 1 godzinę, aż sos zgęstnieje. Wyjąć goździki i podawać na ciepło, z drobiem lub dziczyzną.
Porcja dla:
12 osób