80 min.
30 min.
590 min.
Pyszne pachnące bułeczki cynamonowe. Zostawcie je na noc do wyrośnięcia w lodówce i upieczcie rano! Wspaniałe na śniadanie z filiżanką kawy!
Składniki:
- 1 szklanka (235 ml) mleka
- 75 g masła
- 1 saszetka (7 g) aktywnych świeżych drożdży
- 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
- 4,5 szklanki (560 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 3/4 szklanki (110 g) cukru brązowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki (80 g) rodzynek
- 1/4 szklanki (50 g) posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1W rondelku zagotować mleko, odstawić z ognia, dodać masło i zamieszać, aby się rozpuściło. Odstawić do przestygniecia.
2Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, 3 szklanki mąki, sól, jajka i wymieszać, aż składniki się połączą. Dodawać pozostałą mąkę po pół szklanki na raz, dobrze mieszając. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagniatać przez około 8 minut, aż będzie jednolite i gładkie
3Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
4Ciasto uderzyć o stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Brzeg posmarować wodą. W miseczce cynamon wymieszać z cukrem i rozsypać po rozwałkowanym cieście. Następnie na cieście rozsypać rodzynki i orzechy. Zawinąć ciasto w wałek i zlepić bok.
5Wałek pociąć na 12 równych części, przełożyć kawałki do foremki, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
6Następnego dnia rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Wyjąć bułki z lodówki i zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
7Piec przez 25-30 minut na złoty kolor. W międzyczasie, syrop kukurydziany połączyć z wanilią, dodać cukier puder, śmietanę i rozprowadzić trzepaczką na gęsty lukier. Odstawić, a po upieczeniu bułek, pokropić je lukrem.
Porcja dla:
12 osób