Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
210 min.
210 min.
Całkowity czas:
240 min.
240 min.
Słodki i pikantny sos chutney, doskonały z pieczywem, serem lub z kurczakiem. Z tego przepisu wychodzi duża porcja, więc można się podzielić z rodziną i przyjaciółmi!
Składniki:
- 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki
- 450 ml wody
- 1 łyżka gorczycy
- 1 kg pomidorów, pokrojonych w plasterki
- 2 duże cebule, posiekane
- 1 ząbek czosnku, posiekany
Przygotowanie:
1Do dużego garnka wrzucić jabłka i zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać więcej wody, jeśli potrzeba, aby jabłka cały czas się gotowały.
2Gorczycę zawinąć w gazę i dodać do jabłek. Dodać pomidory, cebulę, czosnek, rodzynki, cukier, curry, pieprz, sól oraz ocet. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
3Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Wyjąć i wyrzucić zawiniętą gorczycę. Chutney przekładać do wyparzonych słoików i zakręcać.
Porcja dla:
75 osób