Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
210 min.
Całkowity czas:
240 min.

Słodki i pikantny sos chutney, doskonały z pieczywem, serem lub z kurczakiem. Z tego przepisu wychodzi duża porcja, więc można się podzielić z rodziną i przyjaciółmi!

Składniki:

  • 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 450 ml wody
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 kg pomidorów, pokrojonych w plasterki
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, posiekany

Przygotowanie:

1Do dużego garnka wrzucić jabłka i zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać więcej wody, jeśli potrzeba, aby jabłka cały czas się gotowały.

2Gorczycę zawinąć w gazę i dodać do jabłek. Dodać pomidory, cebulę, czosnek, rodzynki, cukier, curry, pieprz, sól oraz ocet. Mieszać, aż cukier się rozpuści.

3Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Wyjąć i wyrzucić zawiniętą gorczycę. Chutney przekładać do wyparzonych słoików i zakręcać.

Porcja dla:

75 osób