Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
575 min.
575 min.
Na moim rodzinnym, bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć grochu z kapustą. Im więcej się go zje podczas Wigilii tym portfel będzie zasobniejszy przez cały przyszły rok 🙂
Składniki:
- 350 g łuskanego grochu
- mała główka białej kapusty
- pół kostki masła
- 1 duża cebula
- 500 ml wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1Groch namoczyć na noc, rano ugotować w tej samej wodzie.
2Kapustę podzielić na 4 części, wykroić głąb, resztę drobno poszatkować.
3Kapustę posolić i gotować w wodzie do miękkości – około 40 minut.
4Kapustę i groch odcedzić i ostudzić.
5Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce masła.
6Połączyć kapustę z grochem i cebulą, doprawić solą i pieprzem.
7Rozpuścić pół kostki masła, włożyć kapustę z grochem i dusić na małym ogniu przez 20 minut, często mieszając.
Porcja dla:
8 osób