Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
575 min.

Na moim rodzinnym, bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć grochu z kapustą. Im więcej się go zje podczas Wigilii tym portfel będzie zasobniejszy przez cały przyszły rok 🙂

Składniki:

  • 350 g łuskanego grochu
  • mała główka białej kapusty
  • pół kostki masła
  • 1 duża cebula
  • 500 ml wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1Groch namoczyć na noc, rano ugotować w tej samej wodzie.

2Kapustę podzielić na 4 części, wykroić głąb, resztę drobno poszatkować.

3Kapustę posolić i gotować w wodzie do miękkości – około 40 minut.

4Kapustę i groch odcedzić i ostudzić.

5Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce masła.

6Połączyć kapustę z grochem i cebulą, doprawić solą i pieprzem.

7Rozpuścić pół kostki masła, włożyć kapustę z grochem i dusić na małym ogniu przez 20 minut, często mieszając.

Porcja dla:

8 osób