15 min.
75 min.
90 min.
Takie ziemniaki są znakomite jako dodatek do dania głównego, ale też jako przystawka. Ich kremowe nadzienie zawdzięcza swój aromat topionemu serowi i skwarkom.
Składniki:
- 4 duże pieczone ziemniaki
- 230 g wędzonego boczku
- 4 łyżki masła
- 1 duża posiekana cebula
- 50 g pokrojonych świeżych grzybów
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C. Ponakłuwać skórę ziemniaków widelcem.
2Piec ziemniaki w nagrzanym piekarniku bez przykrycia przez około 1 godzinę, aż będą miękkie.
3Włożyć boczek do dużej głębokiej patelni i smażyć na średnim ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Wyjąć z patelni, osuszyć i pokruszyć na kawałki.
4W dużym rondlu stopić masło na małym ogniu. Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę, czosnek w proszku, pieprz, szczypiorek i sól. Smażyć powoli, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.
5Przepołowić wzdłuż upieczone ziemniaki i bez naruszania skóry wyłuskać łyżką miąższ do średniej wielkości miski. Dodać obsmażoną cebulę z grzybami oraz śmietanę i wymieszać. Wlać połowę sera i nadal mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.
6Przy pomocy dużej łyżki napełnić nadzieniem ziemniaczane skóry. Posypać od góry bułką tartą, pozostałym serem i kawałkami boczku.
7Wstawić ziemniaki z powrotem do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż ser się rozpuści, a nadzienie zrobi się lekko brązowe.
Porcja dla:
4 osób