Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
90 min.

Takie ziemniaki są znakomite jako dodatek do dania głównego, ale też jako przystawka. Ich kremowe nadzienie zawdzięcza swój aromat topionemu serowi i skwarkom.

Składniki:

  • 4 duże pieczone ziemniaki
  • 230 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki masła
  • 1 duża posiekana cebula
  • 50 g pokrojonych świeżych grzybów
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C. Ponakłuwać skórę ziemniaków widelcem.

2Piec ziemniaki w nagrzanym piekarniku bez przykrycia przez około 1 godzinę, aż będą miękkie.

3Włożyć boczek do dużej głębokiej patelni i smażyć na średnim ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Wyjąć z patelni, osuszyć i pokruszyć na kawałki.

4W dużym rondlu stopić masło na małym ogniu. Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę, czosnek w proszku, pieprz, szczypiorek i sól. Smażyć powoli, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.

5Przepołowić wzdłuż upieczone ziemniaki i bez naruszania skóry wyłuskać łyżką miąższ do średniej wielkości miski. Dodać obsmażoną cebulę z grzybami oraz śmietanę i wymieszać. Wlać połowę sera i nadal mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.

6Przy pomocy dużej łyżki napełnić nadzieniem ziemniaczane skóry. Posypać od góry bułką tartą, pozostałym serem i kawałkami boczku.

7Wstawić ziemniaki z powrotem do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż ser się rozpuści, a nadzienie zrobi się lekko brązowe.

Porcja dla:

4 osób