15 min.
30 min.
45 min.
Tradycyjne francuskie cassoulet gotuje się przez kilka godzin, w odróżnieniu od tej uproszczonej wersji, która wykorzystuje fasolę z puszki i szybko obrumienione kawałki soczystej piersi kaczki. Doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym i ugotowaną na parze kapustą włoską.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 świeże kiełbaski tuluskie
- 2 filety z piersi kaczki bez skóry, pokrojone na małe kawałki
- 125 g bekonu, pokrojonego w plasterki
- 1 cebula, posiekana
Przygotowanie:
1Rozgrzać łyżkę oliwy w rondlu o grubym dnie, wrzucić kiełbaski i smażyć je ze wszystkich stron przez 5 minut. Wyjąć z rondla i wrzucić kawałki piersi kaczki oraz bekon. Zrumienić metodą stir-fry (smażyć na dużym ogniu), cały czas mieszając.
2Wrzucić na patelnię cebulę i czosnek. Smażyć przez 5 minut. Pokroić każdą kiełbaskę na 4 kawałki i wrzucić z powrotem do rondla. Dodać fasolkę, pomidory, tymianek oraz sól i pieprz.
3Potrawę doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na małym ogniu bez przykrycia przez 15–20 minut, aż sos odparuje i lekko zgęstnieje. Podawać.
Porcja dla:
6 osób