Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
23 min.

Kobieta w ciąży ma różne zachcianki 😉 Dzisiaj wycelowałam w krewetki. Lekkie, delikatnie słodkawe i chrupiące.

Składniki:

  • 20 dużych krewetek gotowanych
  • 2 białka
  • 3 łyżki curry
  • 1 łyżeczka soli
  • bułka tarta do panierowania
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 5 drewnianych patyczków ( takich jak do szaszłyków )

Przygotowanie:

1Krewetki odpowiednio oporządzamy – pozbywamy się głowy ukręcając ją zdecydowanym ruchem, zdejmujemy z wierzchu pancerzyk.

2Do miseczki wbijamy białka, dodajemy curry i sól – ubijamy.

3Przygotowywujemy bułkę tartą.

4Krewetki obtaczamy w ubitej masie z curry, a następnie w bułce tartej. Tak gotowe nabijamy na patyczek (ok. 5 krewetek na 1 patyk).

5Smażymy na głębokim, bardzo mocno rozgrzanym oleju (jedna strona ok. 4 minuty, trzeba obserwować zarumienienie, żeby się nie spaliły).

6Podajemy wedle uznania z sosem, ketchupem lub same.

Porcja dla:

5 osób