Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
08 min.
08 min.
Całkowity czas:
23 min.
23 min.
Kobieta w ciąży ma różne zachcianki 😉 Dzisiaj wycelowałam w krewetki. Lekkie, delikatnie słodkawe i chrupiące.
Składniki:
- 20 dużych krewetek gotowanych
- 2 białka
- 3 łyżki curry
- 1 łyżeczka soli
- bułka tarta do panierowania
- olej słonecznikowy do smażenia
- 5 drewnianych patyczków ( takich jak do szaszłyków )
Przygotowanie:
1Krewetki odpowiednio oporządzamy – pozbywamy się głowy ukręcając ją zdecydowanym ruchem, zdejmujemy z wierzchu pancerzyk.
2Do miseczki wbijamy białka, dodajemy curry i sól – ubijamy.
3Przygotowywujemy bułkę tartą.
4Krewetki obtaczamy w ubitej masie z curry, a następnie w bułce tartej. Tak gotowe nabijamy na patyczek (ok. 5 krewetek na 1 patyk).
5Smażymy na głębokim, bardzo mocno rozgrzanym oleju (jedna strona ok. 4 minuty, trzeba obserwować zarumienienie, żeby się nie spaliły).
6Podajemy wedle uznania z sosem, ketchupem lub same.
Porcja dla:
5 osób