Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
130 min.

Ten wyjątkowy przepis znalazłam w szufladzie u cioci. Pierogi z kaszą, wędzonym boczkiem i suszonymi śliwkami smażone na patelni, a nie gotowane. Koniecznie spróbuj!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Mąkę wymieszać z jajkami i olejem. Zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Można dodać łyżkę wody gdyby było zbyt twarde. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

2Kaszę ugotować w osolonej wodzie na miękko.

3Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na suchej patelni. Śliwki drobno pokroić i dodać do boczku. Dodać ugotowaną kaszę, doprawić solą i pieprzem. Dodać jajka i majeranek, i dobrze wymieszać, aby farsz był jednolitą masą.

4Ciasto cienko rozwałkować, wykrajać krążki (najlepiej od literatki lub szklanki). Na każdy nakładać łyżkę farszu i sklejać boki.

5Na dużej patelni rozgrzać grubą warstwę oleju, wkładać partiami pierożki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Porcja dla:

8 osób