30 min.
40 min.
130 min.
Ten wyjątkowy przepis znalazłam w szufladzie u cioci. Pierogi z kaszą, wędzonym boczkiem i suszonymi śliwkami smażone na patelni, a nie gotowane. Koniecznie spróbuj!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Mąkę wymieszać z jajkami i olejem. Zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Można dodać łyżkę wody gdyby było zbyt twarde. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
2Kaszę ugotować w osolonej wodzie na miękko.
3Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na suchej patelni. Śliwki drobno pokroić i dodać do boczku. Dodać ugotowaną kaszę, doprawić solą i pieprzem. Dodać jajka i majeranek, i dobrze wymieszać, aby farsz był jednolitą masą.
4Ciasto cienko rozwałkować, wykrajać krążki (najlepiej od literatki lub szklanki). Na każdy nakładać łyżkę farszu i sklejać boki.
5Na dużej patelni rozgrzać grubą warstwę oleju, wkładać partiami pierożki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Porcja dla:
8 osób