Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Prosta, wegetariańska zupa dla całej rodziny, z cukinią, szpinakiem i z ziemniakami. Sami zdecydujcie, czy wolicie użyć śmietany tłustszej, czy kwaśniej, a może nawet creme fraiche. Jeśli macie mało czasu możecie użyć mrożonego szpinaku.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g cukinii, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 150 g szpinaku
  • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę

Przygotowanie:

1Podgrzać w garnku olej i podsmażyć cukinię z cebulą, aby cebula się zeszkliła.

2Dodać szpinak, ziemniaka, pietruszkę i bulion i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Zmiksować na krem.

3Wmieszać śmietanę i podgrzać całość, ale nie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób