Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
18 min.

We Włoszech risotto z szafranem to inaczej „risotto po mediolańsku”. W tym przepisie gotuje się je w szybkowarze, dzięki czemu przygotowanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu i nie trzeba nad nim stać i stale mieszać.

Składniki:

  • 750 ml bulionu warzywnego lub wołowego
  • 40 g masła
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 350 g ryżu Arborio
  • 200 ml wytrawnego białego wina

Przygotowanie:

1W rondelku zagotować bulion.

2W szybkowarze stopić 40 g masła i podsmażać szalotkę przez kilka minut, mieszając.

3Dodać ryż i też podsmażyć, mieszając. Ryż ma wchłonąć masło i zacząć pachnieć orzechowo.

4Dodać wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.

5Dodać cały (wrzący) bulion, zamknąć szybkowar i zwiększyć gaz pod garnkiem do maksimum.

6Gdy w szybkowarze wytworzy się ciśnienie (zawór się zamknie), zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 4 minuty.

7Po tym czasie zdjąć z ognia i wypuścić parę z garnka.

8Gdy ciśnienie spadnie – zdjąć pokrywkę i porządnie wymieszać risotto.

9Dodać szafran wraz z wodą w której się moczył, 20 g masła, parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

10Odstawić na 3 minuty – w tym czasie ryż napęcznieje i wchłonie wszystkie smaki.

11Podawać w ciepłych miseczkach, posypane parmezanem.

Porcja dla:

4 osób