05 min.
10 min.
18 min.
We Włoszech risotto z szafranem to inaczej „risotto po mediolańsku”. W tym przepisie gotuje się je w szybkowarze, dzięki czemu przygotowanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu i nie trzeba nad nim stać i stale mieszać.
Składniki:
- 750 ml bulionu warzywnego lub wołowego
- 40 g masła
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 350 g ryżu Arborio
- 200 ml wytrawnego białego wina
Przygotowanie:
1W rondelku zagotować bulion.
2W szybkowarze stopić 40 g masła i podsmażać szalotkę przez kilka minut, mieszając.
3Dodać ryż i też podsmażyć, mieszając. Ryż ma wchłonąć masło i zacząć pachnieć orzechowo.
4Dodać wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
5Dodać cały (wrzący) bulion, zamknąć szybkowar i zwiększyć gaz pod garnkiem do maksimum.
6Gdy w szybkowarze wytworzy się ciśnienie (zawór się zamknie), zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 4 minuty.
7Po tym czasie zdjąć z ognia i wypuścić parę z garnka.
8Gdy ciśnienie spadnie – zdjąć pokrywkę i porządnie wymieszać risotto.
9Dodać szafran wraz z wodą w której się moczył, 20 g masła, parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
10Odstawić na 3 minuty – w tym czasie ryż napęcznieje i wchłonie wszystkie smaki.
11Podawać w ciepłych miseczkach, posypane parmezanem.
Porcja dla:
4 osób