Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Są kolorowe, pyszne i, co najważniejsze, zdrowe. Doskonale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. Magiczne właściwości hiszpańskich oliwek sprawiają, że łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.

Składniki:

  • ½ piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
  • sól i pieprz
  • 12 dużych hiszpańskich oliwek
  • 1 roztrzepane jajko
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Kawałeczki piersi z kurczaka delikatnie oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni.

2W oddzielnych miseczkach przygotuj roztrzepane jajko oraz bułkę tartą.

3W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Hiszpańskie oliwki kolejno zanurzaj w jajku i panierce. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru.

4Na patyczki do szaszłyków nadziej kawałeczki piersi i panierowane oliwki. Serwuj jako przekąskę „na jednego kęsa”. Panierowane oliwki doskonale sprawdzą się na każdym Kinder Balu.

Porcja dla:

12 osób