20 min.
30 min.
50 min.
Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Są kolorowe, pyszne i, co najważniejsze, zdrowe. Doskonale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. Magiczne właściwości hiszpańskich oliwek sprawiają, że łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.
Składniki:
- ½ piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
- sól i pieprz
- 12 dużych hiszpańskich oliwek
- 1 roztrzepane jajko
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Kawałeczki piersi z kurczaka delikatnie oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni.
2W oddzielnych miseczkach przygotuj roztrzepane jajko oraz bułkę tartą.
3W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Hiszpańskie oliwki kolejno zanurzaj w jajku i panierce. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru.
4Na patyczki do szaszłyków nadziej kawałeczki piersi i panierowane oliwki. Serwuj jako przekąskę „na jednego kęsa”. Panierowane oliwki doskonale sprawdzą się na każdym Kinder Balu.
Porcja dla:
12 osób