Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Kulebiak to specjał ze wschodu Polski. Jest to pieczony pieróg nadziewany farszem mięsnym, z rybą, lub w wersji wegetariańskiej. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy. Smakuje świetnie i pięknie się prezentuje.

Składniki:

  • CIASTO
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • FARSZ
  • 400 g filetów z białej ryby (np. morszczuka, dorsza)

Przygotowanie:

1Przygotować ciasto: posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, doprawić szczyptą soli i cukru. Wyrabiać ciasto, aż składniki się dobrze połączą, a następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło.

2W tym czasie przygotować farsz: Na dużą patelnię wlać olej i wodę, dodać pokrojone drobno filety, cebulę i pieczarki i poddusić całość, aż ryba będzie ugotowana, a cebula miękka. Dodać jajka, ryż i natkę pietruszki, wymieszać i doprawić do smaku.

3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

4Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cztery prostokąty – dwa większe, dwa mniejsze. Dwie formy keksówki natłuścić, a następnie dna i brzegi wyłożyć większymi prostokątami z ciasta.

5Do tak przygotowanych blachy wyłożyć cały farsz. Przykryć mniejszymi częściami ciasta, zlepiając brzegi. Z resztek ciasta można zrobić wzorki na wierzchu, np. kratkę lub warkocz. Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem.

6Piec kulebiaki w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C, aż ciasto będzie z wierzchu przyrumienione.

Porcja dla:

2 osób