30 min.
60 min.
90 min.
Kulebiak to specjał ze wschodu Polski. Jest to pieczony pieróg nadziewany farszem mięsnym, z rybą, lub w wersji wegetariańskiej. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy. Smakuje świetnie i pięknie się prezentuje.
Składniki:
- CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- FARSZ
- 400 g filetów z białej ryby (np. morszczuka, dorsza)
Przygotowanie:
1Przygotować ciasto: posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, doprawić szczyptą soli i cukru. Wyrabiać ciasto, aż składniki się dobrze połączą, a następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło.
2W tym czasie przygotować farsz: Na dużą patelnię wlać olej i wodę, dodać pokrojone drobno filety, cebulę i pieczarki i poddusić całość, aż ryba będzie ugotowana, a cebula miękka. Dodać jajka, ryż i natkę pietruszki, wymieszać i doprawić do smaku.
3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
4Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cztery prostokąty – dwa większe, dwa mniejsze. Dwie formy keksówki natłuścić, a następnie dna i brzegi wyłożyć większymi prostokątami z ciasta.
5Do tak przygotowanych blachy wyłożyć cały farsz. Przykryć mniejszymi częściami ciasta, zlepiając brzegi. Z resztek ciasta można zrobić wzorki na wierzchu, np. kratkę lub warkocz. Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
6Piec kulebiaki w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C, aż ciasto będzie z wierzchu przyrumienione.
Porcja dla:
2 osób