Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Pierś z kurczaka duszona w pomidorowym sosie z papryką, pieczarkami, czarnymi oliwkami i sosem alfredo – podawana z makaronem rigatoni.

Składniki:

  • 1 opakowanie (250 g) surowego makaronu rigatoni
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 2 szklanki (500 g) pomidorowego sosu do spaghetti
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 1 czerwona papryka, posiekana

Przygotowanie:

1W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Dodać makaron i gotować przez 8-10 minut, aż będzie al dente; odcedzić.

2W dużej patelni, na średnim ogniu smażyć kurczaka przez 5 do 7 minut, aż się ładnie przyrumieni. Dodać sos pomidorowy, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut.

3Dodać obydwa rodzaje papryki, cebulę, pieczarki, oliwki i papryczki cherry. Wymieszać i gotować przez 40 minut.

4Dodać sos Alfredo, wymieszać i gotować przez 10 minut. Nakładać na gorący ugotowany makaron i podawać.

Porcja dla:

4 osób