15 min.
05 min.
20 min.
Ten klasyczny biały sos podaje się do wielu dań. Jest on też bazą, z której, dzięki niewielkim modyfikacjom, można wyczarować kilka zupełnie różnych sosów.
Składniki:
- 600 ml półtłustego mleka
- 1 cebula lub 2 szalotki, przekrojone na pół
- 1 liść laurowy
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- szczypta startej gałki muszkatołowej lub kwiatu muszkatołowego
- 55 g masła
- 55 g mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Wlać mleko do garnka z grubym dnem i dodać cebulę (lub szalotki), liść laurowy, ziarenka pieprzu, gałkę muszkatołową lub kwiat muszkatołowy. Gotować na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut, żeby smaki się “przegryzły”. Przecedzić mleko do dzbanka.
2Roztopić masło w wypłukanym garnku. Wsypać mąkę i podgrzewać na małym ogniu minutę, mieszając od czasu do czasu. Uważać, żeby mąka nie zbrązowiała.
3Zdjąć garnek z ognia i stopniowo, cały czas mieszając, wlewać mleko. Następnie postawić garnek na ogniu i, wciąż mieszając, doprowadzić do wrzenia.
4Zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty, aż sos będzie gładki i gęsty.
5Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób