Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Ten klasyczny biały sos podaje się do wielu dań. Jest on też bazą, z której, dzięki niewielkim modyfikacjom, można wyczarować kilka zupełnie różnych sosów.

Składniki:

  • 600 ml półtłustego mleka
  • 1 cebula lub 2 szalotki, przekrojone na pół
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej lub kwiatu muszkatołowego
  • 55 g masła
  • 55 g mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Wlać mleko do garnka z grubym dnem i dodać cebulę (lub szalotki), liść laurowy, ziarenka pieprzu, gałkę muszkatołową lub kwiat muszkatołowy. Gotować na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut, żeby smaki się “przegryzły”. Przecedzić mleko do dzbanka.

2Roztopić masło w wypłukanym garnku. Wsypać mąkę i podgrzewać na małym ogniu minutę, mieszając od czasu do czasu. Uważać, żeby mąka nie zbrązowiała.

3Zdjąć garnek z ognia i stopniowo, cały czas mieszając, wlewać mleko. Następnie postawić garnek na ogniu i, wciąż mieszając, doprowadzić do wrzenia.

4Zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty, aż sos będzie gładki i gęsty.

5Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób