Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Pyszne, szybkie, a dodatkowo dietetyczne danie – kotlety z tuńczyka podane z brązowym ryżem, sałatą i pomidorem – to mój świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad.

Składniki:

  • 1 białko
  • 1 serek wiejski light
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy
  • 1 korniszon, posiekany
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Białko roztrzepać, dodać tuńczyka, serek, ogórka i otrzęby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać na jednolitą masę i uformować kotlety.

2Smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

3Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika, dodać ugotowany ryż, wymieszać.

4Sałatę wymieszać z pomidorem i skropić octem balsamicznym. Podawać z kotletem i ryżem.

Porcja dla:

2 osób