Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszny dodatek do dań głównych, może robić za przystawkę lub sałatkę. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 1 zielona papryka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 7 pomidorów
  • 1 bakłażan, pokrojony na paski
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione

Przygotowanie:

1Papryki przypiec nad palnikiem kuchenki albo w piekarniku na funkcji grill, aż skórka zrobi się czarna. Natychmiast włożyć do foliowego woreczka i zamknąć go szczelnie. Odłożyć.

2Spody pomidorów naciąć na krzyż i wrzucić je do wrzątku. Gotować przez 1 minutę, a następnie przełożyć do zimnej wody i odstawić do przestudzenia.

3Bakłażana podsmażyć na oleju przez 6-8 minut, aż zrobi się rumiany. Następnie dodać czosnek.

4Papryki opłukać pod zimną wodą i obrać z przypieczonej skórki. Rozciąć i wydrążyć nasiona. Pokroić na paski i dodać do bakłażana. Obrać pomidory, posiekać i dodać do bakłażana z papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i pieprz cayenne. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.

Porcja dla:

5 osób