20 min.
60 min.
80 min.
Pyszny dodatek do dań głównych, może robić za przystawkę lub sałatkę. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 1 zielona papryka
- 1 duża czerwona papryka
- 7 pomidorów
- 1 bakłażan, pokrojony na paski
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
Przygotowanie:
1Papryki przypiec nad palnikiem kuchenki albo w piekarniku na funkcji grill, aż skórka zrobi się czarna. Natychmiast włożyć do foliowego woreczka i zamknąć go szczelnie. Odłożyć.
2Spody pomidorów naciąć na krzyż i wrzucić je do wrzątku. Gotować przez 1 minutę, a następnie przełożyć do zimnej wody i odstawić do przestudzenia.
3Bakłażana podsmażyć na oleju przez 6-8 minut, aż zrobi się rumiany. Następnie dodać czosnek.
4Papryki opłukać pod zimną wodą i obrać z przypieczonej skórki. Rozciąć i wydrążyć nasiona. Pokroić na paski i dodać do bakłażana. Obrać pomidory, posiekać i dodać do bakłażana z papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i pieprz cayenne. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
Porcja dla:
5 osób