Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Wspaniały przepis w greckim stylu na bakłażana zawijanego z mozzarellą w sosie z czerwonej papryki. Pycha!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory
  • 150 g sera mozzarella
  • świeża bazylia do smaku

Przygotowanie:

1Sos Na patelni rozgrzać oliwę na dużym ogniu i zrumienić cebulę. Dodać paprykę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut.

2Dodać bulion warzywny i gotować przez kolejne 10 minut.

3Przełożyć sos do blendera i zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem.

4Bakłażany Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

5Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 5 mm i zrumienić na patelni na oliwie.

6Pomidory i mozzarellę pokroić w kostkę. Posiekać bazylię, dodać pomidory i ser, i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

7Na każdy plaster bakłażana nakładać trochę nadzienia i zwijać w rulonik. Układać w naczyniu żaroodpornym.

8Piec przez 10 minut, aż ser zacznie się topić. Polać sosem z czerwonej papryki i podawać.

Porcja dla:

4 osób