10 min.
20 min.
30 min.
Wspaniały przepis w greckim stylu na bakłażana zawijanego z mozzarellą w sosie z czerwonej papryki. Pycha!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 150 g sera mozzarella
- świeża bazylia do smaku
Przygotowanie:
1Sos Na patelni rozgrzać oliwę na dużym ogniu i zrumienić cebulę. Dodać paprykę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
2Dodać bulion warzywny i gotować przez kolejne 10 minut.
3Przełożyć sos do blendera i zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem.
4Bakłażany Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
5Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 5 mm i zrumienić na patelni na oliwie.
6Pomidory i mozzarellę pokroić w kostkę. Posiekać bazylię, dodać pomidory i ser, i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
7Na każdy plaster bakłażana nakładać trochę nadzienia i zwijać w rulonik. Układać w naczyniu żaroodpornym.
8Piec przez 10 minut, aż ser zacznie się topić. Polać sosem z czerwonej papryki i podawać.
Porcja dla:
4 osób