Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
95 min.

To doskonałe danie kolacyjne składa się z grillowanych plasterków bakłażanów i cukinii, zapiekanych w pysznym sosie pomidorowym i jogurcie aromatyzowanym kminem rzymskim. Podawać z grubymi kromkami wiejskiego chleba oraz sałatką z kruchej sałaty.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
  • 6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

1Rozgrzać w rondlu łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć około 8 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wino i liść laurowy. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut.

2Odkryć rondel i dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Usunąć liść laurowy. Dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wymieszać.

3Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Lekko posmarować plasterki bakłażanów i cukinii z obu stron pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Opiekać partiami po 3–4 minut z obu stron, aż się przyrumienią i zrobią bardzo miękkie.

4Rozgrza�� piekarnik do temperatury 180°C. Wymieszać kmin rzymski z połową jogurtu.

5Ułożyć z ⅓ plastrów bakłażana jedną warstwę w dużym naczyniu żaroodpornym o pojemności około 2,5 l. Nałożyć na nie połowę sosu pomidorowego. Przykryć warstwą z połowy plasterków cukinii i polać połową jogurtu z kminem rzymskim. Ułożyć kolejne warstwy, na wierzchu powinny znaleźć się plasterki bakłażanów.

6Wymieszać pozostałe 200 g jogurtu z roztrzepanymi jajkami i połową parmezanu. Polać zapiekankę, rozprowadzić równomiernie grzbietem łyżki. Posypać resztą parmezanu.

7Piec 40–45 minut, aż wierzch potrawy zetnie się i lekko przyrumieni, a sos będzie bulgotał. Podawać na gorąco w naczyniu żaroodpornym.

Porcja dla:

4 osób