50 min.
45 min.
95 min.
To doskonałe danie kolacyjne składa się z grillowanych plasterków bakłażanów i cukinii, zapiekanych w pysznym sosie pomidorowym i jogurcie aromatyzowanym kminem rzymskim. Podawać z grubymi kromkami wiejskiego chleba oraz sałatką z kruchej sałaty.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
- 6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Rozgrzać w rondlu łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć około 8 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wino i liść laurowy. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut.
2Odkryć rondel i dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Usunąć liść laurowy. Dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wymieszać.
3Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Lekko posmarować plasterki bakłażanów i cukinii z obu stron pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Opiekać partiami po 3–4 minut z obu stron, aż się przyrumienią i zrobią bardzo miękkie.
4Rozgrza�� piekarnik do temperatury 180°C. Wymieszać kmin rzymski z połową jogurtu.
5Ułożyć z ⅓ plastrów bakłażana jedną warstwę w dużym naczyniu żaroodpornym o pojemności około 2,5 l. Nałożyć na nie połowę sosu pomidorowego. Przykryć warstwą z połowy plasterków cukinii i polać połową jogurtu z kminem rzymskim. Ułożyć kolejne warstwy, na wierzchu powinny znaleźć się plasterki bakłażanów.
6Wymieszać pozostałe 200 g jogurtu z roztrzepanymi jajkami i połową parmezanu. Polać zapiekankę, rozprowadzić równomiernie grzbietem łyżki. Posypać resztą parmezanu.
7Piec 40–45 minut, aż wierzch potrawy zetnie się i lekko przyrumieni, a sos będzie bulgotał. Podawać na gorąco w naczyniu żaroodpornym.
Porcja dla:
4 osób