20 min.
25 min.
45 min.
Pyszne, nieco pikantne curry, któremu charakter nadaje mleczko kokosowe. Świeże mango czyni danie bardziej kolorowym i sprawia, że zawiera ono dużo witamin. Można podawać je z ciepłym chlebem naan i indyjskim sosem chutney.
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki
- 3 łyżki pasty curry balti
- 225 ml odtłuszczonego mleczka kokosowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 5 minut, aż zmięknie. Dodać pokrojoną papryczkę chili i pastę curry, smażyć 1-2 minuty uważając, żeby pasta się nie przypaliła.
2Dolać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać, wrzucić pomidory. Gotować na małym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory zmiękną, a sos trochę zgęstnieje.
3Dodać mango, smażyć jeszcze 1-2 minuty, wrzucić krewetki i gotować na wolnym ogniu około 5 minut, aż zrobią się różowe i miękkie. Dodać posiekaną kolendrę i podawać.
Porcja dla:
4 osób