Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Sezon na botwinkę jest bardzo krótki, dlatego proponuję zrobić z niej przetwory i cieszyć się czerwonym barszczem na botwince przez cały rok.
Składniki:
- 3 pęczki botwinki
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie:
1Botwinkę oczyścić i umyć, większe buraczki obrać i drobno pokroić wraz z łodygami.
2Koperek umyć w zimnej wodzie i drobno posiekać.
3Przygotować zalewę: do wody wlać ocet, dodać sól i cukier, zagotować.
4Botwinkę z poszatkowanym koperkiem przekładać do słoików i zalewać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 30 minut.
Porcja dla:
4 osób