Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

To jest świetna zapiekanka, którą upiekłam pewnego dnia, gdy przyjaciółka poprosiła mnie o „Brokuły au gratin” na jej urodzinowy obiad. Jest to bardzo dobry przepis dla tych, którzy nie są wielkimi fanami bułki tartej. Poza tym można zrezygnować z jajek, użyć chudego mleka i beztłuszczowego sera i też wszystko smakuje znakomicie. Jest to w zasadzie doskonały przepis, który można łatwo dostosować do własnych upodobań. Smacznego!

Składniki:

  • 740 g świeżych brokułów
  • 120 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała posiekana cebula
  • 300 ml (1,25 szkl.) mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 430 g tartego sera typu ementaler
  • 2 jajka, lekko roztrzepane

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 165°C.

2Włożyć brokuły do sita nad garnkiem do gotowania na parze, wlać do garnka ok. 2,5 cm wody i przykryć garnek pokrywką. Gotować około 2 do 6 min. Odcedzić.

3W niewielkim rondelku roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i zasmażać mieszając, aż zacznie bąbelkować. Wrzucić cebulę i stopniowo dolewać mleko, stale mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Dodać ser i jajka, i dobrze wymieszać. Zalać tym brokuły, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wielkości ok. 23×33 cm.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Porcja dla:

7 osób