15 min.
30 min.
45 min.
To jest świetna zapiekanka, którą upiekłam pewnego dnia, gdy przyjaciółka poprosiła mnie o „Brokuły au gratin” na jej urodzinowy obiad. Jest to bardzo dobry przepis dla tych, którzy nie są wielkimi fanami bułki tartej. Poza tym można zrezygnować z jajek, użyć chudego mleka i beztłuszczowego sera i też wszystko smakuje znakomicie. Jest to w zasadzie doskonały przepis, który można łatwo dostosować do własnych upodobań. Smacznego!
Składniki:
- 740 g świeżych brokułów
- 120 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mała posiekana cebula
- 300 ml (1,25 szkl.) mleka
- sól i pieprz do smaku
- 430 g tartego sera typu ementaler
- 2 jajka, lekko roztrzepane
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 165°C.
2Włożyć brokuły do sita nad garnkiem do gotowania na parze, wlać do garnka ok. 2,5 cm wody i przykryć garnek pokrywką. Gotować około 2 do 6 min. Odcedzić.
3W niewielkim rondelku roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i zasmażać mieszając, aż zacznie bąbelkować. Wrzucić cebulę i stopniowo dolewać mleko, stale mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Dodać ser i jajka, i dobrze wymieszać. Zalać tym brokuły, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wielkości ok. 23×33 cm.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
Porcja dla:
7 osób