Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
07 min.
07 min.
Całkowity czas:
22 min.
22 min.
Pyszna i łatwa do wykonania przekąska. Ocet balsamiczny dodaje jej trochę ostrości. Można użyć suszonej bazylii, ale najlepsza jest świeża.
Składniki:
- 6 posiekanych pomidorów śliwkowych
- 55 g (1/2 szkl.) suszonch pomidorów w oleju
- 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
- 60 ml (3/4 szkl.) oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik włączając funkcję „ruszt” lub „grill”.
2W dużej misce połączyć oba rodzaje pomidorów, czosnek, oliwę, ocet, bazylię, sól i pieprz i odstawić na 10 minut.
3Pociąć bagietkę na dwucentymetrowej grubości kromki i ułożyć je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Piec przez 1 do 2 minut, aż lekko się zarumienią.
4Porozkłagać pomidorowy sos równomiernie na przygotowane tosty, a wierzch każdego posypać mozarellą.
5Podpiec przez 5 minut, aż ser się roztopi.
Porcja dla:
12 osób