Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
22 min.

Pyszna i łatwa do wykonania przekąska. Ocet balsamiczny dodaje jej trochę ostrości. Można użyć suszonej bazylii, ale najlepsza jest świeża.

Składniki:

  • 6 posiekanych pomidorów śliwkowych
  • 55 g (1/2 szkl.) suszonch pomidorów w oleju
  • 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
  • 60 ml (3/4 szkl.) oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik włączając funkcję „ruszt” lub „grill”.

2W dużej misce połączyć oba rodzaje pomidorów, czosnek, oliwę, ocet, bazylię, sól i pieprz i odstawić na 10 minut.

3Pociąć bagietkę na dwucentymetrowej grubości kromki i ułożyć je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Piec przez 1 do 2 minut, aż lekko się zarumienią.

4Porozkłagać pomidorowy sos równomiernie na przygotowane tosty, a wierzch każdego posypać mozarellą.

5Podpiec przez 5 minut, aż ser się roztopi.

Porcja dla:

12 osób