10 min.
20 min.
30 min.
Pyszna przekąska na każde przyjęcie, albo wyjątkowe, ale proste śniadanie – podpieczone kromki bagietki z dojrzałymi pomidorami, pomidorami suszonymi na słońcu, parmezanem i rukolą. Włoska kuchnia w najlepszym wydaniu!
Składniki:
- 20 dojrzałych pomidorów (np. śliwkowych)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 100 g rukoli, posiekanej
- 20 suszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i posiekanych
- 3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
1Zalać pomidory wrzątkiem i wyjąć po minucie. Włożyć pod zimną wodę, a następnie obrać i posiekać, wyrzucając twarde rdzenie i pestki.
2W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać pomidory, sól i pieprz. Smażyć delikatnie przez 15 minut, mieszając.
3Dodać czosnek i smażyć przez 5 minut. Dodać posiekaną rukolę i zdjąć z ognia. Przełożyć do miski.
4Dodać suszone pomidory i parmezan i delikatnie wymieszać. Użyć od razu lub wstawić do lodówki.
5Nakładać na podpieczone lub stostowane kromki bagietki lub ciabatty.
Porcja dla:
32 osób