Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszna przekąska na każde przyjęcie, albo wyjątkowe, ale proste śniadanie – podpieczone kromki bagietki z dojrzałymi pomidorami, pomidorami suszonymi na słońcu, parmezanem i rukolą. Włoska kuchnia w najlepszym wydaniu!

Składniki:

  • 20 dojrzałych pomidorów (np. śliwkowych)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 100 g rukoli, posiekanej
  • 20 suszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i posiekanych
  • 3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

1Zalać pomidory wrzątkiem i wyjąć po minucie. Włożyć pod zimną wodę, a następnie obrać i posiekać, wyrzucając twarde rdzenie i pestki.

2W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać pomidory, sól i pieprz. Smażyć delikatnie przez 15 minut, mieszając.

3Dodać czosnek i smażyć przez 5 minut. Dodać posiekaną rukolę i zdjąć z ognia. Przełożyć do miski.

4Dodać suszone pomidory i parmezan i delikatnie wymieszać. Użyć od razu lub wstawić do lodówki.

5Nakładać na podpieczone lub stostowane kromki bagietki lub ciabatty.

Porcja dla:

32 osób