Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
95 min.

Papryczki jalapeno marynowane w occie z czosnkiem i marchewką, z dodatkiem aromatycznych ziół. Pyszne do kanapek, do mięs i wędlin.

Składniki:

  • 600 ml białego octu 5%
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 2 marchewki, pokrojone w dużą kostkę
  • 16 świeżych papryczek jalapeno, pokrojonych w plastry
  • 1 główka czosnku, obranego (może być więcej)

Przygotowanie:

1Wymieszać w rondelku ocet z oliwą i doprowadzić do wrzenia.

2Dodać marchewkę i gotować ok. 10 minut, aż będzie miękka.

3Dodać papryczki jalapeno, czosnek, pieprz, kolendrę, sól, gorczycę i tymianek, gotować na małym ogniu, aż papryczki zmiękną (ok. 5-10 minut).

4Przelać do 2 słoików, upewniając się, że papryczki są pod powierzchnią płynu. Studzić przez ok. 1 godzinę, a następnie zakręcić słoiki i przestawić do lodówki.

Porcja dla:

20 osób