Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Papryczki jalapeno marynowane w occie z czosnkiem i marchewką, z dodatkiem aromatycznych ziół. Pyszne do kanapek, do mięs i wędlin.
Składniki:
- 600 ml białego octu 5%
- 120 ml oliwy z oliwek
- 2 marchewki, pokrojone w dużą kostkę
- 16 świeżych papryczek jalapeno, pokrojonych w plastry
- 1 główka czosnku, obranego (może być więcej)
Przygotowanie:
1Wymieszać w rondelku ocet z oliwą i doprowadzić do wrzenia.
2Dodać marchewkę i gotować ok. 10 minut, aż będzie miękka.
3Dodać papryczki jalapeno, czosnek, pieprz, kolendrę, sól, gorczycę i tymianek, gotować na małym ogniu, aż papryczki zmiękną (ok. 5-10 minut).
4Przelać do 2 słoików, upewniając się, że papryczki są pod powierzchnią płynu. Studzić przez ok. 1 godzinę, a następnie zakręcić słoiki i przestawić do lodówki.
Porcja dla:
20 osób