20 min.
25 min.
225 min.
Moja rodzina pochłania je natychmiast, gdy tylko je zobaczy. Nigdy nawet nie wypróbowałam innego przepisu na cynamonowe bułeczki, bo ten jest tak dobry. Uwaga: bułeczki są wspaniałe świeże, ale nie nadają się do zamrażania.
Składniki:
- 120 ml (1/2 szklanki) mleka
- 120 ml (1/2 szklanki) wody
- 2 łyżki masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
1Podgrzać w rondelku 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami masła, aż będą bardzo ciepłe. Umieścić podgrzane mleko, sól, mąkę, drożdże, cukier i jajka w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl ciasto i nacisnąc przycisk „Start”.
2Po zakończeniu cyklu, wyjąć ciasto z maszyny i zagnieść jednym energicznym ruchem. Położyć na lekko oprószonej mąką powierzchni. Rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować miękkim masłem. Wymieszać 1/3 szklanki cukru z cynamonem i posypać tym rozwałkowane ciasto. Obficie posypać rodzynkami i/lub posiekanymi orzechami.
3Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż długiego boku. Przeciąć w poprzek na 12 krążków. Poukładać krążki płasko na posmarowanej tłuszczem blasze wielkości 23×33 cm. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut, aż prawie podwoją swoją objętość.
4Nagrzać piekarnik do 190°C. Cukier puder wymieszać z 1,5 łyżki stopionego masła, ekstraktem waniliowym i 1,5 łyżki mleka na gęsty lukier. Odstawić na bok.
5Piec bułeczki w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, od 20 do 25 minut. Wyjąć i pozostawić na 10 minut do przestygnięcia. Rozprowadzić po wierzchu lukier. Smacznego!
Porcja dla:
12 osób