Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Z tego przepisu wychodzą dwie pyszne tarty, ale można łatwo przeliczyć składniki i upiec tylko jedną. Spód jest zrobiony z gotowego kruchego ciasta, ale można go przygotować samodzielnie z ulubionego przepisu.
Składniki:
- 2 opakowania gotowego kruchego ciasta
- 250 g startego żółtego sera
- 500 g pora pokrojonego w plasterki
- 6 pomidorów pokrojonych w plasterki
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Obie płachty ciasta ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać połową żółtego sera, pozostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu. Na serze ułożyć pory, a na nich plastry pomidora. Posypać parmezanem, solą i pieprzem, a na koniec resztą żółtego sera. Zawinąć brzegi do środka.
2Piec w rozgrzanym piekarniku przez 18-22 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, a następnie pokroić. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
12 osób