Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Z tego przepisu wychodzą dwie pyszne tarty, ale można łatwo przeliczyć składniki i upiec tylko jedną. Spód jest zrobiony z gotowego kruchego ciasta, ale można go przygotować samodzielnie z ulubionego przepisu.

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego kruchego ciasta
  • 250 g startego żółtego sera
  • 500 g pora pokrojonego w plasterki
  • 6 pomidorów pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Obie płachty ciasta ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać połową żółtego sera, pozostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu. Na serze ułożyć pory, a na nich plastry pomidora. Posypać parmezanem, solą i pieprzem, a na koniec resztą żółtego sera. Zawinąć brzegi do środka.

2Piec w rozgrzanym piekarniku przez 18-22 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, a następnie pokroić. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

12 osób