Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
160 min.

Chrupiąca bułka o delikatnym miąższu z aromatycznym nadzieniem, przygotowana według autentycznej francuskiej receptury.

Składniki:

  • 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 440 g (3,5 szklanki) mąki pszennej
  • 235 ml (1 szklanka) mleka
  • 1 łyżka octu spirytusowego 5%
  • 60 ml (1/4 szklanki) wody

Przygotowanie:

1W dużej misce połączyć drożdże z cukrem, 1 łyżeczką soli i 1,5 szklanki mąki.

2Mleko, wodę i 4 łyżki margaryny podgrzać w rondelku do 38°C. Wlać mieszaninę do mąki z drożdżami i dodać ocet. Wymieszać mikserem na niskich obrotach na wilgotną masę. Miksować na średnich obrotach przez 3 minuty.

3Dodać kolejne 1,5 szklanki mąki i wymieszać całość, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Przełożyć je wówczas na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiać, dosypując od 1/2 do 1 szklanki mąki, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do posmarowanej tłuszczem miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

4Zagnieść energicznym ruchem i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20×40 cm.

5Podgrzać w garnku 2 łyżki margaryny z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i 1/2 łyżeczki soli, aż margaryna się rozpuści. Rozłożyć mieszaninę na cieście i zwinąć wraz z ciastem w ścisły rulon wzdłuż dłuższej strony.

6Położyć rulon złożeniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i zostawić, aż podwoi swoją objętość.

7Nagrzać piekarnik do 200°C.

8Piec na złoty kolor około 20 do 30 minut. Za pomocą pędzelka posmarować gorący chleb rozpuszczonym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Porcja dla:

1 osoby