30 min.
30 min.
160 min.
Chrupiąca bułka o delikatnym miąższu z aromatycznym nadzieniem, przygotowana według autentycznej francuskiej receptury.
Składniki:
- 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 440 g (3,5 szklanki) mąki pszennej
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- 1 łyżka octu spirytusowego 5%
- 60 ml (1/4 szklanki) wody
Przygotowanie:
1W dużej misce połączyć drożdże z cukrem, 1 łyżeczką soli i 1,5 szklanki mąki.
2Mleko, wodę i 4 łyżki margaryny podgrzać w rondelku do 38°C. Wlać mieszaninę do mąki z drożdżami i dodać ocet. Wymieszać mikserem na niskich obrotach na wilgotną masę. Miksować na średnich obrotach przez 3 minuty.
3Dodać kolejne 1,5 szklanki mąki i wymieszać całość, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Przełożyć je wówczas na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiać, dosypując od 1/2 do 1 szklanki mąki, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do posmarowanej tłuszczem miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
4Zagnieść energicznym ruchem i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20×40 cm.
5Podgrzać w garnku 2 łyżki margaryny z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i 1/2 łyżeczki soli, aż margaryna się rozpuści. Rozłożyć mieszaninę na cieście i zwinąć wraz z ciastem w ścisły rulon wzdłuż dłuższej strony.
6Położyć rulon złożeniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i zostawić, aż podwoi swoją objętość.
7Nagrzać piekarnik do 200°C.
8Piec na złoty kolor około 20 do 30 minut. Za pomocą pędzelka posmarować gorący chleb rozpuszczonym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Porcja dla:
1 osoby