Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
52 min.

Tę prostą potrawę typu stir-fry przyrządzamy z makaronu, wieprzowiny i suszonych grzybów. Kolor i wartości odżywcze zawdzięcza ona zielonym warzywom. Chiński makaron pszenny przygotowuje się bardzo szybko, więc to danie można podać na stół w niespełna pół godziny.

Składniki:

  • 25 g suszonych grzybów chińskich lub shiitake
  • wywar z drobiu lub warzyw
  • 340 g chińskiego makaronu pszennego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 świeża papryczka chili czerwona lub zielona, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • 200 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w paski

Przygotowanie:

1Włożyć grzyby do małej miseczki i zalać wrzątkiem, żeby ledwie je przykrywał. Odstawić na 10 minut. Wyłożyć sitko gazą lub papierowym ręcznikiem kuchennym i przecedzić grzyby. Nie wylewać płynu. Jeśli jest go mniej niż 100 ml, dolać wywar z drobiu lub warzyw. Odstawić. Usunąć twarde ogonki z grzybów, pokroić je w plasterki i odstawić.

2Kiedy grzyby się moczą, w dużej misce zalać wrzątkiem chiński makaron. Moczyć 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Starannie odlać.

3Rozgrzać wok lub dużą patelnię. Wlać łyżkę oleju słonecznikowego, a kiedy będzie gorący, dodać czosnek, imbir, chili i przyprawę pięć smaków. Smażyć, cały czas mieszając, 30 sekund, pilnując, żeby składniki nie przypaliły się.

4Włożyć do woka paseczki wieprzowiny i smażyć, cały czas mieszając, około 2 minut, aż mięso będzie wysmażone. Wyjąć mięso z woka łyżką cedzakową.

5Wlać do woka resztę oleju, mocno podgrzać, aż zacznie lekko dymić. Dodać paprykę, brokuły, seler naciowy i grzyby. Smażyć, cały czas mieszając, 2 minuty. Wlać wodę, w której moczyły się grzyby, sos sojowy i wino ryżowe lub sherry, a następnie przełożyć wieprzowinę z powrotem do woka. Dusić, mieszając minutę, aż mięso będzie gorące.

6Włożyć do woka makaron, a następnie kiełki fasoli tak, by składniki się tylko podgrzały. Kiełki powinny pozostać chrupkie.

7Dodać posiekaną kolendrę, wymieszać i skropić olejem sezamowym. Przybrać listkami kolendry i od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób