30 min.
30 min.
60 min.
Agrest zawiera dużo pektyny, więc nie trzeba już jej dodawać do dżemu. Przepis jest bardzo prosty: trzeba dodać tyle samo cukru, co agrestu (dojrzałego lub czerwonego). Jeśli agrest jest zielony i kwaskowaty, może trzeba będzie dodać 200-300 g cukru więcej i 100 ml więcej wody.
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 1 kg cukru
- 500 ml wody
Przygotowanie:
1Do zamrażalnika włożyć talerzyk.
2Agrest umyć, odciąć ogonki, a następnie włożyć do garnka o grubym dnie. Dodać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 1 minutę. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut, aż agrest zmięknie. Dodać cukier i ponownie zagotować. Gotować przez kolejne 10 minut.
3Zdjąć garnek z ognia i sprawdzić czy dżem zgęstniał: wyjąć z zamrażalnika talerz i nałożyć na niego troszkę dżemu. Po kilku sekundach dotknąć dżem palcem: jeśli powierzchnia dżemu się pomarszczy i zachowa kształt, oznacza to, że dżem odpowiednio zgęstniał i jest gotowy. Jeśli dżem ślizga się po talerzu i wydaje się płynny, trzeba go jeszcze gotować przez kilka minut, po czym znowu sprawdzić w ten sam sposób.
4Zebrać z powierzchni dżemu pianę i nakładać jeszcze gorący do wysterylizowanych słoików.
Porcja dla:
10 osób