Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
850 min.

Prosty przepis na przetwory z buraków – starte na tarce, z cebulką i czosnkiem. Można je długo przechowywać w piwnicy i podawać do obiadu na zimno lub na ciepło.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 225 ml octu
  • 150 g cukru
  • 3 cebule, pokrojone w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone na połówki

Przygotowanie:

1Włożyć buraki do garnka, zalać wodą i gotować na niedużym ogniu aż będą miękkie, ok. 1 godzinę. Odcedzić i odstawić aby ostygły.

2W innym garnku wymieszać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. Przecedzić płyn do osobnej miseczki i odstawić.

3Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

4Starte buraki zalać odcedzoną zalewą, przykryć i odstawić na 12 godzin.

5Nakładać do wyparzonych słoików, zostawiając ok. 5 mm wolnej przestrzeni od góry słoików. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut.

6Pasteryzacja: Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości, przykryć garnek. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć słoiki ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami) i odstawić aby ostygły.

7Zamknięte słoiki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

5 osób