60 min.
70 min.
850 min.
Prosty przepis na przetwory z buraków – starte na tarce, z cebulką i czosnkiem. Można je długo przechowywać w piwnicy i podawać do obiadu na zimno lub na ciepło.
Składniki:
- 3 kg buraków
- 225 ml octu
- 150 g cukru
- 3 cebule, pokrojone w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku, pokrojone na połówki
Przygotowanie:
1Włożyć buraki do garnka, zalać wodą i gotować na niedużym ogniu aż będą miękkie, ok. 1 godzinę. Odcedzić i odstawić aby ostygły.
2W innym garnku wymieszać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. Przecedzić płyn do osobnej miseczki i odstawić.
3Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4Starte buraki zalać odcedzoną zalewą, przykryć i odstawić na 12 godzin.
5Nakładać do wyparzonych słoików, zostawiając ok. 5 mm wolnej przestrzeni od góry słoików. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut.
6Pasteryzacja: Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości, przykryć garnek. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć słoiki ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami) i odstawić aby ostygły.
7Zamknięte słoiki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
5 osób