Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Wspaniała przystawka na przyjęcia. Delikatne ciasto filo wypełnione serowowo-krabowym nadzieniem. Zawsze je przyrządzam na spotkania rodzinne i towarzyskie. Pyszne i wykwintne!

Składniki:

  • 2 opakowania (po 300 g) ciasta filo
  • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 1 puszka (180 g) mięsa z kraba, odsączonego z zalewy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić 12 foremek na tartaletki.

2Foremki wyłożyć ciastem filo i odstawić.

3W dużej misce wymieszać serek z krabem, majonezem, serami, cebulką i sosem. Nakładać po 1 łyżeczce do wyłożonych ciastem foremek, posypać papryką.

4Piec przez 15-20 minut. Doskonale nadają się do mrożenia, później wystarczy tylko podgrzać.

Porcja dla:

12 osób