Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Wspaniała przystawka na przyjęcia. Delikatne ciasto filo wypełnione serowowo-krabowym nadzieniem. Zawsze je przyrządzam na spotkania rodzinne i towarzyskie. Pyszne i wykwintne!
Składniki:
- 2 opakowania (po 300 g) ciasta filo
- 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 1 puszka (180 g) mięsa z kraba, odsączonego z zalewy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić 12 foremek na tartaletki.
2Foremki wyłożyć ciastem filo i odstawić.
3W dużej misce wymieszać serek z krabem, majonezem, serami, cebulką i sosem. Nakładać po 1 łyżeczce do wyłożonych ciastem foremek, posypać papryką.
4Piec przez 15-20 minut. Doskonale nadają się do mrożenia, później wystarczy tylko podgrzać.
Porcja dla:
12 osób